Simple Way to Prepare Super Quick Homemade Polpette di melanzana
Polpette di melanzana. A summery snack that is never absent on the Calabrian Sunday lunch table, polpette di melenzane are a hymn to resourcefulness, and to a waste-not-want-not philosophy that sees delicious, moreish food being whipped up out of everyday (or leftover) ingredients. The version below is the simplest and most classic. It calls for aubergines mixed with day-old bread and with a hefty dose of pecorino.
In the past, meat was scarse in most Italian homes resulting in many meatless meatballs like Abruzzo's cheese-egg balls. Polpette di Melanzane, eggplant balls, are a traditional cucina povera dish of southern Italy, made with eggplant, eggs, cheese and bread. Eggplant balls can be served hot, of course, but in summer are also excellent at room temperature or even cold.
Hey everyone, it's John, welcome to my recipe site. Today, we're going to make a distinctive dish, polpette di melanzana. It is one of my favorites. For mine, I will make it a bit unique. This will be really delicious.
A summery snack that is never absent on the Calabrian Sunday lunch table, polpette di melenzane are a hymn to resourcefulness, and to a waste-not-want-not philosophy that sees delicious, moreish food being whipped up out of everyday (or leftover) ingredients. The version below is the simplest and most classic. It calls for aubergines mixed with day-old bread and with a hefty dose of pecorino.
Polpette di melanzana is one of the most well liked of recent trending meals in the world. It's appreciated by millions daily. It's easy, it's fast, it tastes delicious. They're fine and they look wonderful. Polpette di melanzana is something that I've loved my entire life.
To get started with this particular recipe, we must first prepare a few ingredients. You can cook polpette di melanzana using 8 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
The ingredients needed to make Polpette di melanzana:
- {Take 1 of melanzana lunga viola scuro.
- {Get 1/2 of busta pecorino.
- {Get Q.b of pan grattato.
- {Get 1 spicchio of aglio.
- {Make ready 1 mazzetto of prezzemolo.
- {Take 1 of uovo.
- {Take Q.b of zenzero, peperoncino, sale, olio.
- {Get Q.b of formaggio filante a dadini.
Peel the eggplant, slice into ½- inch rounds and then cut into ½- inch cubes. Neapolitan Eggplant Meatballs (Polpette di Melanzane) are excellent for snacks or appetizers - a vegetable treat that is always a hit! (*This post contains some affiliate links) Up to this day, I still cannot decide which one is my favorite Italian street food - panelle or these, polpette di melanzane. La ricetta delle polpette di melanzane è semplice e veloce, perfetta per un aperitivo, come antipasto o come secondo a base di verdure. Croccanti fuori e morbide dentro, in questa ricetta infatti le polpette sono fritte; è possibile preparare anche le polpette di melanzane al sugo scegliendo di friggerle o passarle al forno.
Instructions to make Polpette di melanzana:
- Inizio con il lavare la melanzana, dopodiché la sbuccio, la affetto per il lungo, la taglio a quadretti medi. A questo punto, la metto a cuocere per un 15'/20' finché ben cotta la polpa, in acqua bollente salata. La scolo e la faccio raffreddare per bene..
- Intanto che si raffredda, prepariamo il resto per poter fare poi l'impasto. Trito separatamente aglio e prezzemolo, poi prendo una ciotola per unirvi tutti gli ingredienti..
- Ci metto dentro: la melanzana raffreddata e ben strizzata (io per igiene, per cucinare, uso sempre i guanti), il pecorino, il pan grattato, il prezzemolo, l'aglio, lo zenzero, il peperoncino, l'uovo, il sale. Amalgamo per bene il tutto sino ad ottenere un impasto bello denso..
- Una volta ottenuto ciò, con appunto l'aiuto dei guanti, faccio delle polpette medie e man mano, al centro poi ci metto un dado di formaggio filante e le richiedo, le passo nel pan grattato, quindi le posiziono su di un foglio di carta forno inumidito e spennellato con un goccio di olio. Sopra ad ogni polpetta poi, ci metto un altro goccio di olio..
- Una volta terminato questo lavoro, a me ne sono venute solo cinque purtroppo, le ho infornate a forno statico per 20', poi ho fatto altri 5' sul ventilato. Sono venute molto gustose..credetemi! Spero la prossima volta di averne due di melanzane..e magari proverò col farle fritte! Alla prossima ricetta!.
Le polpette di melanzane sono un secondo piatto facile e gustoso, ideale per il pranzo e la cena di ogni giorno. Gli ingredienti che occorrono per realizzarle sono pochi e semplici. Bastano delle melanzane, del pangrattato, un uovo, del formaggio grattugiato e in pochi minuti prepareremo un'alternativa sfiziosa alle classiche polpette di carne! Come fare le polpette di melanzane. Una volta tiepide strizzate le melanzane per far uscire ulteriormente l'acqua,ammorbidite il pane con un pò d'acqua.
So that's going to wrap this up for this special food polpette di melanzana recipe. Thank you very much for your time. I am sure you can make this at home. There's gonna be more interesting food in home recipes coming up. Remember to bookmark this page in your browser, and share it to your family, friends and colleague. Thank you for reading. Go on get cooking!