Recipe of Perfect Struffoli Napoletani

Struffoli Napoletani. Struffoli is a Neapolitan dessert that is traditionally prepared at Christmas and made of tiny dough balls that have been deep-fried and soaked in honey, then piled high on plates and trays. Some like to form them in the shape of Christmas trees or wreaths, always festively covered with multi-colored candy sprinkles. It goes far back when I was a little girl helping my grandma' roll and cut the tiny pieces of dough.

Struffoli Napoletani Struffoli have a very interesting history. Some believe they originate from Greece and are cousins of the famous "loukoumades." Struffoli Napoletani are ready to be served or wrapped to make a delicious and original Christmas gift to your friends or relatives. You can keep these Italian honey balls in a airtight containers for about a week. but just BEFORE the honey and the decorations!

Hello everybody, it's Louise, welcome to my recipe site. Today, we're going to prepare a special dish, struffoli napoletani. One of my favorites food recipes. This time, I'm gonna make it a little bit unique. This is gonna smell and look delicious.

Struffoli Napoletani is one of the most well liked of current trending foods in the world. It's appreciated by millions every day. It is easy, it's quick, it tastes delicious. They are fine and they look fantastic. Struffoli Napoletani is something that I have loved my whole life.

Struffoli is a Neapolitan dessert that is traditionally prepared at Christmas and made of tiny dough balls that have been deep-fried and soaked in honey, then piled high on plates and trays. Some like to form them in the shape of Christmas trees or wreaths, always festively covered with multi-colored candy sprinkles. It goes far back when I was a little girl helping my grandma' roll and cut the tiny pieces of dough.

To begin with this recipe, we have to first prepare a few components. You can have struffoli napoletani using 13 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.

The ingredients needed to make Struffoli Napoletani:

  1. {Take of Per la pasta.
  2. {Make ready of FARINA TIPO 00 450 gr.
  3. {Prepare of UOVA 3 intere.
  4. {Get 90 gr of BURRO.
  5. {Prepare 3 CUCCHIAI of ZUCCHERO BIANCO.
  6. {Make ready 30 ML of RUM BIANCO.
  7. {Get of BUCCIA GRATTUGIATA DI UN LIMONE.
  8. {Get q.b of SALE MARINO.
  9. {Get of Condimento.
  10. {Get 300 ml of MIELE DI ACACIA.
  11. {Get of CODETTE.
  12. {Get of Per friggere.
  13. {Get 1 litro of OLIO DI SEMI DI ARACHIDI.

So, you fry struffoli, let them cool, then keep them fresh in a container. Dip the struffoli in the honey mixture and arrange them on a serving plate in the shape of a dome with the help of your hands (dampen your hands slightly to prevent the honey from sticking and breaking the struffoli). Once the dome is formed add more hot honey to cover your struffoli. Add the funfetti, the candied citron and the orange peel NEAPOLITAN STRUFFOLI.

Steps to make Struffoli Napoletani:

  1. Per preparare gli struffoli napoletani bisogna come prima cosa preparare l'impasto. Su un piano di legno setacciate la farina con il pizzico di sale, aggiungere le uova, i tre cucchiai di zucchero semolato e il burro, ammorbidito, tagliato a dadini. Aggiungere anche il rum (o il limoncello) e la buccia grattugiata di un limone.
  2. Lavorate l'impasto prima aiutandovi con una forchetta e poi con le mani, lavoratelo a lungo in modo da ottenere una pasta morbida, liscia ed elastica. Avvolgetela nella pellicola trasparente e mettetela a riposare in frigo per un'ora circa (ma volendo potete tenercela anche di più, questo non comprometterà certo la riuscita degli struffoli).
  3. Trascorso il tempo di riposo in frigorifero prendete l'impasto, tagliatene una piccola parte, lavoratela con le mani creandone un cilindro spesso come potete vedere in foto e tagliate ogni cilindro con un coltello, creando dei rettangolini della lunghezza di circa un centimetro.
  4. Gli struffoli, cuocendo, non ricrescono molto di volume, anche perché manca il lievito nell'impasto, tenetene conto quando decidete la forma e la grandezza degli stessi. Mettete a scaldare il litro di olio di semi di arachide in una capace padella a bordi alti (possibilmente un wok, perfetto in casi di fritture). Quando l'olio avrà raggiunto la temperatura di 180° (potrete verificarlo con un termometro da cucina) ponete alcuni struffoli su una schiumarola come vedete nella foto qui sotto.
  5. Adagiateli delicatamente nell'olio; questi si poggeranno per qualche istante sul fondo per poi risalire in superficie in breve tempo. Gli struffoli napoletani cuociono in pochissimo tempo, teneteli sotto controllo per evitare che scuriscano troppo (considerate che il tempo di cottura è inferiore al minuto)..
  6. Friggete gli struffoli napoletani poco alla volta per evitare che la temperatura dell'olio si abbassi. Dopo averli fritti ponete gli struffoli su un piatto piano ampio su cui avrete posizionato dei fogli di carta assorbente che raccoglieranno l'olio in eccesso e lasceranno fragranti e asciutti i vostri struffoli.
  7. In una padella capiente (dovrà contenere tutti gli struffoli) mettete a scaldare il miele. Quando si sarà sciolto aggiungete – rigorosamente a fuoco spento – i canditi e gli struffoli, mischiate bene il tutto con delicatezza e aggiungete anche un po' delle codette (io ho usato delle palline di zucchero colorate). Quando tutto sarà ben condito dal miele mettete gli struffoli su un piatto di portate e create una montagnola. Guarnite infine con altre palline colorate..

Neapolitan Struffoli is an easy and tasty recipe. A big temptation usually placed in a domed cake plate during the festivities, and the dessert most swiped by the kids!. The dough is averagely sweet, because of the honey, and the sugar decorations, and candied fruit. The size of Struffoli is maxed ¾ inch in order to obtain little spheres perfectly fried and crispy. So, two names (struffoli and cicerchiata) for the same dessert.

So that's going to wrap this up for this exceptional food struffoli napoletani recipe. Thanks so much for your time. I am sure you can make this at home. There's gonna be more interesting food in home recipes coming up. Don't forget to bookmark this page in your browser, and share it to your loved ones, friends and colleague. Thank you for reading. Go on get cooking!

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url